Menu

Natlakken en poederlakken

Eenmaal de stalen constructie klaar is, kan men kiezen uit verschillende soorten van oppervlaktebehandelingen zoals:Â Â

  • Aanbrengen van een grondlaag
  • Vernissen
  • Natlakken of poederlakken
  • Verzinken

Het lakproces:

Eerst en vooral moet het metaal gestraald worden tot op een zekere zuiverheidgraad. Dit waarborgt een optimaal eindresultaat. Vervolgens gaat men metalliseren. Dit proces is dé bescherming tegen corrosie- en roestvorming. Concreet houdt het in dat er een zinklaag rond het metaal gelegd wordt, waarvan de dikte afhankelijk is van de omgeving waarbinnen de constructie geplaatst dient te worden. Nadien wordt er overgegaan tot het plaatsen van de eindlaag waarbij men de keuze heeft uit natlakken of poederlakken.

Bij natlakken wordt één of meerdere lagen verf aangebracht in een spuitcabine.

Bij poederlakken gebeurt het aanbrengen van de kleur onder de vorm van een poeder dat elektrostatisch op het materiaal gespoten wordt. Hierbij komt een chemische reactie tot stand, zodat het poeder vloeibaar wordt en kan uitvloeien, om daarna te stollen. Daarna wordt de constructie in een oven van ± 200°C gehangen.

Zowel bij natlakken als poederlakken zijn de meeste RAL-kleuren verkrijgbaar.

Een groot voordeel van deze oppervlaktebehandeling t.o.v verzinken is dat er slechts een geringe warmte-inbreng is tijdens het gehele proces, waardoor de kans op vervorming klein is.